Fiske

 


Östanbäcks gård ligger mitt på den vackra Östgötaslätten. Svartån, som rinner mellan de stora sjöarna Sommen och Roxen, flyter fram 75 meter bakom gården.

Östanbäcks fiske har blivit ett centrum för fisket i den här delen av Svartån och här fångar våra gäster rekordfiskar på löpande band. Enligt fackpressen är det här Sveriges hetaste metvatten. Det finns vitfiskar som färna, sarv, mört och braxen. Dessa släpper man tillbaka efter fångst. De som får upp gädda kan ta med en eller ett par till middagen. Den kan med fördel tillagas i de modernt utrustade husen som finns på gården.

Fiskevatten

Svartån flyter från Sommen, södra Östergötlands högland, till Roxen mitt på slätten. Höjdskillnaden är på över 100 meter. I början är ån strid och strömmande, men över den stora slätten flyter den lugnt och värdigt. Östanbäck ligger halvvägs mellan Sommen och Roxen längs den 60 km långa Svartån. Det lokala fiskekortet gäller för nio km av ån.

Just vid Östanbäck har det fångats över 450 fiskar som hamnat på olika rekordlistor. Eller vad sägs om färna på 3,46 kg och sarv på 1,72 kg? Det finns även noteringar av braxen på 3,8 kg och mört på över 1 kg. Storlekarna på gädda och abborre är inte unika men de kan väga upp till 10 respektive 1,5 kg.

Fiskarter

De vanligaste fiskarterna är gädda, abborre, mört, braxen, färna, sarv, vimma, ål, lake, sutare, asp och id. Sammanlagt finns 20 arter i ån, inräknat signalkräftor.

Fisket

Färna, mört och sarv fiskas från februari till midsommar och från augusti till november. Vitfiskarna fångas i huvudsak med bottenmete. Spinnfisket efter gädda är bra ända från mars till oktober och efter abborre under maj till september. Färna och gädda hugger även på fluga. Även under vintern finns det möjligheter att fiska %u2011 om isen bär. Kräftor fiskas i augusti-september.


FISKERAPPORTERING:

Jag önskar att ni rapporterar eran fångst, tack. Ni kan skicka er rapport till min e-post med, antal, art, vikt och gärna längd, skickar ni med bild är det ännu bättre. Jag kommer att lägga ut det en gång i veckan. Om ni löser fiskekort av www.ifiske.se som SMS-kort eller internet  kan ni göra fångstrapportering till dem. Jag får uppgifter.

Bilderna lägger jag upp på fiskegalleriet.

Fiskedag: 2011-04-17
Observationer: Fantastisk fullmåne:-)
----------------------------------
* 1 st: Färna. Totalvikt 1500 gr (Tillbakasläppt)
* 1 st: Aborre. Totalvikt 1000 gr (Tillbakasläppt)
* 1 st: Braxen. Totalvikt 2000 gr (Tillbakasläppt)

Fiskeregler

För att kunna fiska i hela Svartån behövs sju olika fiskekort. Fiskekortet för VästerlösaÄlvestad omfattar nio km och kan vara fullt tillräckligt för en veckas fiske. All fångad mört, sarv, färna och braxen släpps tillbaka, medan man får behålla en och annan gädda till middag.

Båtar och fiskeredskap

Tre roddbåtar finns att hyra och de kan kompletteras med hyrd elmotor. Det går även bra att hyra flytvästar och fiskeutrustning. Naturligtvis skickar vi med en karta över åns sträckning innan utflykten.